Martin Rauš

Uhlobaron, který si koupil Havlovu auru

1. 09. 2015 8:16:08
Jméno Zdeňka Bakaly vyvolává již roky velké emoce. Miliardář s doutníkem, uhlobaron spojený s bývalým prezidentem Havlem, za sebou nyní zavírá oponu. Co po něm zbylo?

V dobách své největší slávy se vyhříval na výsluní přízně mocných a vlivných, sponzoroval nejrůznější aktivity i politické strany, byl považován za osvíceného podnikatele, který věnuje své peníze bohulibým projektům. Nikoli třešničkou ale spíše výstavním patrem na dortu Bakalovy pověsti pak bylo jeho spojení s Václavem Havlem. Ten dodal podnikateli potřebnou svatozář, díky níž se dříve prakticky nemluvilo o podstatě a výsledcích Bakalova podnikání.

Dnes již bublina splaskla a vyvalila se z ní vlna informací, čísel a také jmen. Ti, kdo si s Bakalou nezadali, ho dnes mohou pranýřovat. Řadě jiným, včetně současného premiéra Sobotky a jeho přítele Radka Pokorného, však nejspíš přibyla nejedna vráska. Příběhy IPB i privatizace OKD, které Bakalu vynesly až do prestižního žebříčku dolarových miliardářů, stále ještě nebyly zapomenuty a mohou ještě někomu pořádně zavařit. Tím spíš, když Bakala za sebou pálí mosty, místo čekajícím horníkům prodal desítky tisíc bytů RPG mezinárodnímu investorovi, finančně vycucaná OKD se potácí nad propastí a stát musí firmě pomáhat stovkami milionů.

Bakalův příběh je mimořádně zajímavý i v tom, jak významně a zároveň dlouhodobě se dokáže lišit realita skutečná a mediální. Vždyť Bakala byl roky médii, a to nejen těmi, která vlastnil, vykreslován jako sice výstřední miliardář s doutníkem, ale jinak člověk, který si zaslouží úctu či minimálně sympatie. K této pozici mu pomohla umně vybudovaná síť kontaktů té nejvyšší kvality, jejímž středobodem bylo sdružení Lípa, do něhož kromě Bakaly náležel třeba i premiér Sobotka či skoro prezident Karel Schwarzenberg.

Do protikladu Bakaly byli médii stavěni jiní lidé, například „kolega uhlobaron“ Pavel Tykač, který je naopak příkladem dlouhodobě pranýřovaného údajného zločince, kterému však i přes mnohaleté vyšetřování nikdy nic neprokázali, jeho firmy působí a platí miliardy na daních v České republice a zaměstnávají tisíce lidí. Bakala z mediálního obrazu se zlatým rámem již víceméně dobrovolně sám seskočil do reality. Opačně to obvykle funguje mnohem obtížněji.

Autor: Martin Rauš | karma: 20.89 | přečteno: 517 ×
Poslední články autora