Martin Rauš

Je EPH Daniela Křetínského moc velké na to, aby padlo?

22. 01. 2016 3:10:43
„Co je dobré pro General Motors, je dobré pro tuto zemi.“ Toto heslo platilo dlouhou dobu ve Spojených státech. Že s ním není něco v pořádku bylo jasné všem, kdo viděli alespoň trochu pod pokličku automobilového průmyslu.

Jak to s GM dopadlo jsme následně viděli všichni. Americká vláda za peníze daňových poplatníků automobilku složitě zachraňovala před totální katastrofou. Jaký byl celkový účet sanace automobilky z Detroitu se oficiálně zřejmě nikdy nedozvíme.

Jak je na tom Daniel Křetínský a jeho EPH? Obávám se, že úplně stejně. Logika jeho nakupování se vytrácí již delší dobu. Akvizice v řádech miliard, na které nemá a jejichž kupní cenu nebude nikdy schopen uhradit, jsou více než alarmující. Je otázkou z čeho platí pouhé úroky z vypůjčených peněz. Logika bank a Křetínského je však stejně nesmyslná jako byla kdysi v případě GM. Banky mají strach neposkytnout financování na nové projekty, aby nezpochybnily bonitu EPH a Křetínský si jednoduše řekne o další peníze, protože ví, že je dostane.

Začarovaný kruh jednou praskne a doplatí na něj opět jen a pouze daňový poplatník. Je otázka kdy to bude a kolik nás to bude všechny stát.

Autor: Martin Rauš | karma: 13.46 | přečteno: 355 ×
Poslední články autora