Pošlou politici horníky na dlažbu?

15. 03. 2016 11:24:48
Čeští horníci neprožívají lehké období. Bojí se o práci a nevědí, jaká bude jejich budoucnost. Do značné míry jí teď mají v rukou politici. Pomůžou nebo pošlou horníky na dlažbu?

Nejhorší je situace na Ostravsku, kde se doslova na hranici krachu potácí černouhelná OKD. Z té vycouval miliardář s doutníčkem Bakala, kterému firma vydělala desítky miliard. S horníky se o ně evidentně podělit nehodlá. Kvůli nízkým cenám uhlí firma již několik let prodělává, takže hrozí zavírání dolů a hromadné propouštění. Firma má nového majitele, kterým jsou britské fondy. Nějaké milodary se od nich čekat nedají, takže poslední nadějí horníků zůstávají nejspíš politici. Ti už deklarovali, že propuštěným horníkům pomoci chtějí. Aktivní jsou zejména ministři za ČSSD Mládek a Marksová, za horníky kope i moravskoslezský hejtman Novák. Jednání ale budou určitě ještě dlouhá a složitá.

Trochu jiná je situace na severu Čech, kde se těží hnědé uhlí. V loňském roce se zde řešil zásadní problém, zda prolomit limity těžby. Vláda nakonec rozhodla šalamounsky, prolomila limity pouze u lomu Bílina, kde těží státní ČEZ. Naopak rozhodnutí o limitech lomu ČSA odložila o pět let. Politici se báli rozhodnout, protože v případě prolomení by bylo třeba zbourat Horní Jiřetín. Zároveň se však vláda pojistila pro případ, že uhlí z této lokality bude za několik let nutné využít. Zatím se totiž ani neblíží doba, kdy se začnou stavět nové bloky jaderných elektráren. Ty budou stát stovky miliard korun a nikdo neví, kde je vzít.

Hnědé uhlí se stále těží, vyrábí se z něj elektřina a teplo. V českém energetickém mixu má stále klíčovou pozici. Minulý týden podepsal prezident Zeman novelu horního zákona. Díky ní získá stát z těžby o stovky milionů korun víc. Výši poplatků z těžby bude určovat vláda svým nařízením. Aby však těžební firmy měly alespoň nějakou stabilitu pro své podnikání a ekonomické plánování, obsahuje novela pětiletou fixaci. To znamená, že stanovená výše poplatků se během pěti let nemůže měnit.

Každý, kdo podniká, ví, že snad nejhorší je, když se neustále mění pravidla. Zvyšují se daně, mění se zákony, nejrůznější nařízení a povinnosti. Čert aby se v tom vyznal. Proto je pětiletá fixace naprosto logickým kompromisem. To by však nebyla politika, aby se i proti takové věci někdo neozval. V tomto případě samozřejmě zelení, kteří by horníky poslali na dlažbu nejlépe už dnes, doly zasypali a na loukách postavili další stovky hektarů solárních panelů, které bychom všichni zaplatili na složenkách za elektřinu. Naštěstí jsou mezi námi i politici, kteří mají smysl pro realitu a jejich rozhodování je racionální, nikoli dogmaticky fanatické. Je ovšem otázka, co bude dál. Roli můžou hrát různé faktory. Více si můžete přečíst v tomto zajímavém komentáři.

Autor: Martin Rauš | úterý 15.3.2016 11:24 | karma článku: 8.10 | přečteno: 409x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 301 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 445 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 735
Coby kojeneček jsem byl vytržen rodiči z Brna a odvezen do Prahy, ve které jsem již zůstal.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...