Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A co by v Temelínu mělo hořet ?

2 0
možnosti

Chtělo by to trochu informací o bezpečnosti jaderných elektráren. A až potom plašit, "co kdyby v nich hořelo". :-)

Neekologické uhelné elektrárny zamořují své okolí takovou dávkou radioaktivity (dnes a denně!), že kdyby se to dělo u jaderné elektrárny, tak se všichni aktivisté pomátnou.

7 0
možnosti

Nebezpečí uhelných versus jaderných elektráren lze srovnat s nebezpečím letecké versus automobilové dopravy. Vážná havárie JE nebo letadla má mnohem horší následky. Ale velká část ceny JE či letadla je tvořena bezpečnostními opatřeními, které možnost havárie snižují na přijatelnou míru; eliminovat je zcela z principu nejde. Statisticky tak má energie z JE za následek menší škody na životech, zdraví a prostředí než z uhelek a podobně je tomu v letectví.

2 1
možnosti

Srovnávat leteckou nehodu s jadernou nehodou nelze. Po letecké nehodě nemáte následky na několik desítek či stovek let... Nehody ve Fukušimě a Černobylu ukázaly, že lidstvo není se současnými poznatky a možnostmi schopno účinně řešit takovéto havárie. Něco někde zahrabat do sarkofágu a nechat být není řešení. Uhlí je prostě mnohem bezpečné.

2 4
možnosti

K71a65r46e13l 39D64e78n89k

31. 8. 2016 17:03

Nejdůležitější otázka zní: Ví autor, jak "září" hnědouhelné elektrárny a že jejich odpady jsou využívány ve stavebnictví => září i stavby díky hnědouhelným elektrárnám.

2 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, máme uhlí, které necháme v zemi protože parta zelených štváčů plácá hovadiny o tom, že uhlí je hnus a protože si ze svého zeleného náboženství udělali nechutně výdělečnej byznys založenej na cucání veřejných rozpočtů. Nic jiného totiž blbost jménem OZE není. Já chci uhlí a vůbec se za to nestydím!

8 0
možnosti

A já nechci apriori upřednostňovat ani uhlí ani OZE. Pálit uhlí je hnus, smrdí to a otravuje vzduch všem. Nebaví mě pořád v televizi koukat na báňské odboráře, jak stojí s nataženou rukou a chtějí nadstandardní podpory v nezaměstnanosti, předčasné důchody a jánevímcoještě (já jsem horník, mám zničené zdraví, státe postarej se o mě). Nebaví mě neustálé handrkování o tom, jestli se obyvatelé té či té vesnice budou muset v roce XYZ odstěhovat ze svých domovů, protože tu vesnici je třeba v obecném zájmu zbourat a vytěžit pod ní ležící uhlí.

Budu rád, když jednou cena OZE a baterií klesne natolik, že se to ekonomicky i energeticky vyplatí. Do té doby uhlí budu pálení uhlí akceptovat jako nutné zlo. Dotace pro OZE jsou zlo, ale OZE není blbost, je to rozhodně nadějná cesta (ne jediná). Jestli se dřív povede zvládnout fůzi nebo JE 4. generace, tak fajn. Ale rozhodně nebudu brečet, když jednou něco při výrobě elektřiny ve všech parametrech pálení uhlí překoná a nahradí.

1 0
možnosti
Foto

Mladý muži, někdy si udělejte výlet do Temelína nebo Dukovan a nechte si ukázat, jak to vlastně v té atomové elektrárně vypadá, ujišťuji vás, že budete překvapen čistotou prostředí a zjištěním, jak málo je tam materiálu, který vůbec může hořet. Samozřejmě, že požár možný je, ale je mnohem méně pravděpodobný než v té uhelce plné mouru. Zatímco malé požáry na uhelných elektrárnách jsou celkem běžné, na jaderce byste jakékoliv za celou dobu jejich životnosti spočítal na prstech.

8 0
možnosti

J55a77n 26S38v46o95b53o29d66a

31. 8. 2016 15:47

Váš příspěvek je relevantní stejně jako by bylo asi tvrzení v roce 1970, že jaderná elektrárna Černobyl je na špičkové technické úrovni a nemůže se v ní nic stát protože je tam málo věcí na hoření... nebo-li píšete kraviny,. Za dvacet, třicet let si lidi budou ťukat na čelo při pomyšlení, že Temelín a Dukovany vůbec někdy někdo spustil a bude to způsobeno aktuálními znalostmi lidstva. Temelín, Dukovany a ani nejmodernější jaderné elektrárny na světě NIKDY nebudou bezpečné stejně jako jakákoliv uhelná elektrárna. Požáry jaderných elektráren se kdysi většinou tutlaly a jak na západě tak na východě se o nich moc nemluvilo a to do té doby dokud necvakaly dozimetry jak řechtačky na pouti... Uhlí máme na několik stovek let, je jen a pouze na nás, jakým způsobem naložíme s naší zemí. Aktuálně je ekonomický nesmysl stavět jakoukoliv jadernou elektrárnu, protože máme díky zelené ekoterorloby kompletně pokřivené ceny energií.

6 5
možnosti

Klid Martine,když máte přilbu,tak vám nic nehrozí. :-)

5 0
možnosti

V případě více (než dvě) jaderných elektráren klesá riziko významného výpadku elektrické energie v síti vlivem výpadku el. energie v elektrárně.

Další pozitiva jaderné energetiky: stabilita dodávek (chtějte toto po větrné elektrárně), levná energie, a také důvody ekologické (možnost odstavit uhelné elektrárny => čistší vzduch, ...).

2 0
možnosti

Všichni se ohánějí tou stabilitou dodávky jako nějakým velkým plusem. Ono to zase takové plus není. Odběr elektrické energie totiž ani náhodou není konstantní, ale výkon jaderné elektrárny nelze ovládat nějakým jednoduchým rychlým způsobem. Musíte tedy mít přečerpávací vodní elektrárnu k vyrovnávání špiček.

0 2
možnosti

Sice tomu rozumíte asi jako Hurvínek válce, ale hlavně, že si jste svým omylem jist.

3 0
možnosti
Foto

Nechcete raději rozebrat,vjakou katastrofou by byl požár elektrárny Lipno? Tam by se ti hasiči mohli utopit!

6 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS