Martin Rauš

Hrnec zlaťáků na konci Duhy

2. 10. 2015 10:14:52
Energetika je odvětví, ve kterém se točí velké peníze. Momentálně se na politické úrovni tvrdě bojuje o to, kdo a za co je bude platit a kdo naopak inkasovat. A činí se zejména ekologičtí aktivisté.

Nedávno se schválila Státní energetická koncepce, nyní se pomalu tvoří její faktický obsah. Za nejrůznější zájmy se lobbuje ve velkém a mnoha způsoby. Své zájmy logicky chrání například odbory i majitelé energetických společností. Do hry ale vstupují i skupiny, které před své skutečné cíle nastrkují všelijaké vábničky. Mezi takové patří například ekologičtí aktivisté. Oficiálně se hlasitě ozývají ve prospěch ochrany životního prostředí. Současně s tím ale, ať již vědomě či nevědomky, kopou za zájmy některých energetických zdrojů a lidí, kteří z nich profitují.

Dlouhodobě se aktivisté vymezují proti pokračování těžby hnědého uhlí, což pochopitelně nahrává zastáncům jádra a obnovitelných zdrojů. Vedle čistého ovzduší jsou přitom ve hře také stovky miliard korun. Jaderná lobby je nutně potřebuje pro výstavbu nových atomových bloků, solární baroni inkasují miliardy z veřejné podpory už několik let a ještě dlouho budou. A aby bylo jasno, tyto prostředky putují do vybraných kapes z peněženek nás všech daňových poplatníků.

O tom ale ekologisté zásadně nemluví, stejně jako o tom, že případný odklon od těžby a využívání uhlí povede k dalšímu zdražování tepla a elektrické energie. Zásadně opakují pouze argumenty, které se jim hodí do krámu, přičemž se vesele opírají o velmi diskutabilní studie, které vydávají za jasná fakta, zatímco jiné zcela záměrně opomíjejí. Co je ale ještě horší, neštítí se veřejnost manipulovat za pomoci laciných lží. Naposled se takové dopustil Jiří Koželouh z Hnutí Duha. Patrně ve snaze předhodit veřejnosti obrázek bohatého zloducha, kterého je třeba lynčovat, napsal do MF DNES, že „Debata o prolomení limitů je o tom, zda pošleme Tykačovi do kyperského daňového ráje další desítky miliard, nebo ne.“

Pan Koželouh přitom není žádný prosťáček, který netuší, jak se věci mají. Nepochybně moc dobře ví, že Tykačovy firmy, které mají co společného s uhlím, platí daně a odvody v České republice. A nejedná se o žádné drobné, ale o miliardy korun. To však aktivistovi nebrání, aby veřejně lhal. Za jakým účelem to dělá, ví jen on sám, případně ti, kdo ho platí. Miliardář Tykač nad tím nejspíš jen mávne rukou. Ovšem lidé jako Koželouh aktivně napomáhají tomu, aby na severu Čech přišly o práci tisíce lidí. Bylo by zajímavé sledovat, jak by jim a jejich rodinám své údajně ušlechtilé pohnutky vysvětloval z očí do očí. Možná by jim ale stačilo pošeptat do ucha odpověď na hádanku, co se skrývá na konci duhy, a pochopili by vše. Za hrnec zlaťáků se totiž člověk propůjčí k lecčemus.

Autor: Martin Rauš | karma: 10.77 | přečteno: 254 ×
Poslední články autora